Dlaczego warto używać masła klarowanego?

Do smażenia można wykorzystywać bardzo rodzaje tłuszczu. Jednym z nich jest masło ghee czyli inaczej masło klarowane. W jaki sposób powstaje to masło i jakie ma zalety?

Warto korzystać z masła ghee

Masło ghee wytwarza się, podgrzewając masło. W trakcie podgrzewania z masła odparowuje woda, od tłuszczu oddzielają się też stałe cząstki. Dzięki temu masło ghee ma wyższą temperaturę dymienia i może być używane do smażenia. Najbardziej popularne i to już od setek lat masło ghee jest w Indiach.

Od kilku lat masło klarowane zaczyna się cieszyć coraz większą popularnością także w Polsce. Dzisiaj polskie gospodynie, które chcą na co dzień wykorzystywać w kuchni masło klarowane nie muszą przygotowywać go samodzielnie. Masło oczyszczone jest dostępne między innymi w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością.

Do czego można wykorzystać w kuchni masło?

Masło oczyszczone to praktycznie czysty tłuszcz mleczny. Zawartość tłuszczu wynosi w nim ponad 99%. Masło oczyszczone ma mocno żółty kolor i lekko orzechowy smak. Masło ekologiczne, które zostało pozbawione wody, białek i drobnych zanieczyszczeń ma wysoką temperaturę dymienia, w kuchni można wykorzystywać je do smażenia wszystkich produktów, które wymagają tego rodzaju obróbki termicznej. Masło ekologiczne jest też produktem, którego bez obaw mogą używać alergicy i osoby nietolerujące laktozy.

Oczyszczone masło ekologiczne ma bardzo wiele zalet. W lodówce można je przechowywać nawet do 15 miesięcy. Jest mocno kaloryczne, ale bogate w witaminy.