Masło jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje się go głównie do smarowania pieczywa i pieczenia ciast. Ma niską temperaturę dymienia i nie nadaje się do smażenia. Do smażenia świetnie za to sprawdzi się masło ghee.
Co to jest masło klarowane?
Masło ghee znane jest pod nazwą masło klarowane. Od zwykłego masła różni się tym, że nie zawiera kazeiny, laktozy, wody i innych ciał stałych. Aby powstało masło ghee konieczne jest podgrzanie zwykłego masło i zebrania zanieczyszczeń, które pojawiają się na jego powierzchni pod postacią piany.
Po usunięciu zanieczyszczeń i odparowaniu wody masło klarowane ma bardzo wysoką temperaturę dymienia i może być wykorzystane do smażenia. Stężone masło klarowane ma mocno żółty kolor i lekko orzechowy smak. Można wykorzystać go nie tylko do smażenia, ale także do smarowania pieczywa, pieczenia.
Jakie jeszcze są zalety masła ghee?
Podgrzewanie sprawia, że z masła wytrąca się kazeina i laktoza. Dzięki temu masło oczyszczone jest produktem bezpiecznym dla osób nie tolerujących białka krowiego. Masło oczyszczone nie jełczeje i bardzo długo zachowuje świeżość. W temperaturze pokojowej zamknięte w słoiku masło oczyszczone można przechowywać nawet do dziewięciu miesięcy, a w lodówce – pół roku dłużej. Masło ekologiczne jest bogatym źródłem witamin i wartościowych tłuszczy.
Masło ekologiczne jest produktem rolnictwa konwencjonalnego. Masło ghee można przygotować samemu, ale można też kupić je w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępne jest w słoikach o wadze 750 g.