Masło ghee bardziej znane jest jako masło klarowane. Od tysięcy lat jest znane w Indiach. Hindusi wykorzystują masło ghee do przygotowania wielu smażonych dań. Masło to jest stosowane także w medycynie ajuwerdyjskiej. Do jego zalet przekonuje się też coraz więcej polskich gospodyń.
Jak powstaje masło klarowane?
Masło klarowane powstaje w bardzo prosty sposób. Trzeba je tylko podgrzać. W trakcie podgrzewania z masła odparowuje woda, a od tłuszczu oddziela się białko i inne substancje stałe. Substancje stałe po podgrzaniu osadzają się na dnie naczynia lub pojawiają na powierzchni stopionego masła w postaci piany.
Wystarczy pianę zebrać lub ostrożnie zlać roztopione masło, aby otrzymać masło zawierające niemal sto procent tłuszczu. Dzisiaj osoby, które chcą w swojej kuchni wykorzystywać masło ghee nie muszą przygotowywać go samodzielnie. Dobrej jakości masło klarowane dostępne jest na przykład w internetowych sklepach ze zdrową żywnością.
Czy masło oczyszczone jest zdrowe?
Masło oczyszczone bardzo długo zachowuje świeżość. Można je przechowywać w lodówce nawet przez ponad rok. Masło oczyszczone nie zawiera kazeiny i laktozy, może więc być stosowane przez osoby, które nie toleruję tych białek. Masło oczyszczone jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Masło ekologiczne zawiera dużą ilość witamin, w tym witaminy A.
Masło ekologiczne jest produktem o bardzo szerokim wykorzystaniu w kuchni. Co więcej, masło ekologiczne ghee można wykorzystać także jako kosmetyk. Sprawdzi się między innymi jako maska na włosy.